ΑΣΦΑΛΗΣ ΧΡΗΣΗ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ

Ασφαλής χρήση του διαδικτύου και του κινητού από τα παιδιά

 

Η πλειονότητα των γονιών στην χώρα μας αναγνωρίζει ότι είναι απαραίτητη η εξοικείωση των παιδιών τους με τους υπολογιστές και το διαδίκτυο τόσο για εκπαιδευτικούς όσο και για κοινωνικούς σκοπούς ενώ ολοένα και περισσότεροι γονείς επιτρέπουν στα παιδιά τους τη χρήση κινητού τηλεφώνου.

 

Εξάλλου την αυξημένη χρήση του Internet και του κινητού από νέους επιβεβαιώνει έρευνα που πραγματοποίησε σε πανελλαδικό επίπεδο η Μη Κυβερνητική Οργάνωση ΝΕΟΙ το 2010 σε παιδιά άνω των 13 ετών:

 

    * το 87% των παιδιών μπαίνουν κάθε μέρα στο διαδίκτυο ενώ πρώτο σε συχνότητα μέσο επικοινωνίας με φίλους είναι το κινητό, δεύτερο το msn, τρίτο το e-mail, τέταρτο το SMS

    * το 56% μπαίνει στο διαδίκτυο από το σπίτι μόνο και οι υπόλοιποι και από αλλού (κινητό, Internet καφέ, σχολείο)

    * στο 36% των περιπτώσεων ο υπολογιστής βρίσκεται στο δωμάτιο του παιδιού ενώ στο 43% βρίσκεται στο σαλόνι

    * το 34% συνάντησε από κοντά άτομο που γνώρισε στο διαδίκτυο

 

Την ψυχοκοινωνική διάσταση της χρήσης των νέων τεχνολογιών για τα παιδιά και τους εφήβους παρουσίασε στην ομιλία του ο καθηγητής Παιδοψυχιατρικής Ιωάννης Τσιάντης: «Το κινητό αποτελεί σύμβολο ενηλικίωσης για τα παιδιά. Αποτελεί το πρώτο ενήλικο τεχνολογικό αντικείμενο που έχουν στην κατοχή και χρήση τους. Με αυτή την έννοια η συσκευή του κινητού στο χέρι ενός παιδιού εντάσσεται στην ανάγκη του για την δημιουργία μίας δικής του ιδιαίτερης ταυτότητας ιδιαίτερα στην εφηβεία. Ακόμη, το κινητό είναι ένα μέσο αυτονομίας για το παιδί. Εδώ παρατηρείται το εξής παράδοξο: ενώ οι γονείς θεωρούν ότι με το κινητό τηλέφωνο μπορούν να ελέγχουν τα παιδιά τους, αντίθετα οι έφηβοι πιστεύουν ότι το κινητό τους βοηθά να αισθανθούν ελεύθεροι και να απομακρυνθούν από τον έλεγχο των γονιών τους».

 

Ωστόσο, όπως ανέφερε ο κ. Τσιάντης η υπερβολική χρήση του κινητού τηλεφώνου από παιδιά και εφήβους, μπορεί να έχει αρνητικές επιπτώσεις όταν οι γονείς δεν είναι σε θέση να επιβλέπουν και να γνωρίζουν το πώς επικοινωνεί το παιδί τους, ώστε να το συμβουλεύουν ανάλογα και όταν οι γονείς δε συζητούν με τα παιδιά τους για τις επαφές και δραστηριότητες που έχουν μέσω τηλεφώνου και έτσι χάνουν την ευκαιρία να μοιραστούν μαζί τους συναισθήματα και ενδιαφέροντα.


Το διαδίκτυο ένας καταπληκτικός  κόσμος

 

Το διαδίκτυο είναι ένας καταπληκτικός κόσμος μάθησης, επικοινωνίας και διασκέδασης, είναι όμως και ένας κόσμος ανοιχτός σε όλους, καλούς και κακούς.

Όλοι εμείς μπορούμε με ασφάλεια και να αποφεύγουμε τους πιθανούς κινδύνους.

Πρέπει να προσέχουμε τα εξής:

 

  1. Δεν αποκαλύπτω ποτέ προσωπικές λεπτομέρειες στο διαδίκτυο. Όπως το πραγματικό μου όνομα, τη διεύθυνση της κατοικίας μου, το όνομα του σχολείου μου, το τηλέφωνο μου, ή την φωτογραφία μου, γιατί ποτέ δεν μπορώ να ξέρω που μπορούν να καταλήξουν.
  2. Δεν αποκαλύπτω σε κανέναν, ούτε και στους καλύτερους μου φίλους, τον κωδικό πρόσβασης του λογαριασμού που έχω στο Διαδίκτυο.
  3. Όλοι αφήνουμε ηλεκτρονικά ίχνη στο Διαδίκτυο! Συνεπώς, πρέπει να συμπεριφέρομαι με συγκεκριμένους κανόνες και με ηθική, όπως το κάνω και στον πραγματικό κόσμο. Θυμάμαι, ότι αν παραβώ κάποιους κανόνες που συνεπάγονται κυρώσεις, τότε μέσα από τα ηλεκτρονικά μου  ίχνη θα μπορώ να εντοπιστώ οπουδήποτε στον κόσμο.
  4. Ποτέ δεν συναντώ στο φυσικό κόσμο φίλους που γνώρισα στο Διαδίκτυο και που δεν γνωρίζω στον πραγματικό κόσμο. Τα άτομα αυτά δεν είναι πάντοτε αυτά που ισχυρίζονται ότι είναι, ακόμα και αν αλληλογραφώ ή επικοινωνώ μαζί τους για πολύ καιρό, ή μου έχουν στείλει φωτογραφία τους ή τους έχω δει με webκάμερα. Ακόμα και η φωτογραφία ή το βίντεο μπορεί να είναι πλαστά.
  5. Μπορώ επίσης, να καλέσω το τηλέφωνο 800 11 800 15 χωρίς χρέωση για να ζητήσω ανώνυμα βοήθεια από ειδικούς του Ελληνικού Κέντρου Ασφαλούς Διαδικτύου.
  6. Διασταυρώνω πάντα το υλικό που βρίσκω στο Διαδίκτυο με άλλες πηγές, όπως βιβλία, εφημερίδες, περιοδικά, ρωτώ επίσης τους δασκάλους και τους γονείς μου. Όλοι εμείς μπορούμε να είμαστε συγγραφείς του Διαδικτύου, και δεν είναι όλοι οι άνθρωποι επιστήμονες ή ειδικοί!
  7. Δεν προωθώ e-mailπου έλαβα και που βρίσκω απαράδεκτο, γιατί είναι σαν να προωθώ ανεπιθύμητη αλληλογραφία.
  8. Σβήνω αμέσως e-mail που έχω λάβει από αποστολείς που δεν γνωρίζω, ή ακόμα και από φίλους, από τους οποίους όμως δεν αναμένω ηλεκτρονική αλληλογραφία.
  9. Δεν κάνω ποτέ αγορές από το Διαδίκτυο αν δεν είναι δίπλα μου ένας γονέας. Αποφεύγω ιστοχώρους που δεν γνωρίζω εάν είναι έγκυροι. Πληκτρολογώ πάντα εγώ την διεύθυνση της ιστοσελίδας, για να είμαι σίγουρος/η ότι θα μεταβώ στην γνήσια και όχι σε άλλη, πλαστή.
  10. Ο χρόνος που μένω στον υπολογιστή και το Διαδίκτυο δεν πρέπει να μου στερεί ούτε ένα λεπτό από το παιχνίδι μου, τα χόμπι μου, τους φίλους μου, το διάβασμα μου και τον ύπνο μου.
  11. Μπορώ να διασκεδάζω στον εικονικό κόσμο του Δια δικτύου όμως πάντα αναγνωρίζω ότι διαφέρει από τον πραγματικό κόσμο. 

                                         

Αργύρης Σιγάλας

 

Βιβλιογραφία από τους ιστοτόπους www.in.gr και www.internet-safety.sch.gr